De apotheek van wacht is geen nachtwinkel

BRUSSEL 15/09 – Zonnebrandolie, anti-rimpelcrème, fond de teint, douchegel, deodorant, luizenshampoo, tandpasta, vermageringspillen, mascara, ontwormingsmiddel, nagelknipper, scheerschuim, dissolvant, enz. Uit een enquête die de Algemene Pharmaceutische Bond bij zijn leden hield, blijkt dat apothekers die ’s nachts de wachtdienst verzekeren heel vaak moeten klaarstaan voor dringende vragen… die allesbehalve dringend zijn. Vandaag start een sensibiliseringscampagne voor het groot publiek in de apotheken en op www.apotheek.be waar U altijd terecht kan om de apotheken van wacht te vinden.

Een doeltreffende wachtdienst

Elke dag stapt gemiddeld 1 op de 20 Belgen een apotheek binnen; ofwel om een voorgeschreven geneesmiddel te halen, ofwel om advies te vragen over gezondheid en zelfzorggeneesmiddelen of andere gezondheidsproducten. Deze laagdrempelige eerstelijnszorg van de apotheker is voor iedereen toegankelijk. Dankzij een doeltreffende wachtdienst is de toegang tot geneesmiddelen permanent verzekerd. Er is altijd een apotheek open in de buurt, 24 uur op 24, 7 dagen op 7.

Apotheek van wacht ≠ open om eender wat te kopen

De wachtdienst is bedoeld om de beschikbaarheid van geneesmiddelen en de continuïteit van de zorg te garanderen. De apothekers verzekeren deze dienst met een beurtrol, bovenop de normale openingsuren. Ze hebben geen rustperiode na hun wachtdienst, zoals dat bij andere beroepen het geval is. De apothekers van wacht zijn bereid om ’s nachts te voorzien in elke dringende behoefte aan geneesmiddelen, maar dit wil niet zeggen dat de deur van de apotheek wijd open staat om er eender wat te gaan halen.

De apotheker van wacht heeft zijn nachtrust nodig

Om 3 uur ‘s nachts wakker gebeld worden voor een zwangerschapstest… is maar één van de vele voorbeelden van een zogenaamd ‘dringende’ vraag waarmee apothekers tijdens hun wachtdienst te maken krijgen. Zoals blijkt uit de enquête die APB deze zomer uitvoerde bij zijn leden, maken te veel mensen, uit onwetendheid of gemakzucht, misbruik van deze dienst om aan night shopping te doen. Hoewel ‘dringend’ natuurlijk subjectief is en dus van persoon tot persoon kan verschillen, is er geen enkele gerechtvaardigde reden om een apotheker in het holst van de nacht wakker te maken voor een nachtcrème, of een ontwormingsmiddel voor de hond, of om een griepvaccin te reserveren, of de reisapotheek aan te vullen, of een geneesmiddel te halen met een voorschrift dat al van vorige week dateert.

Leave a reply