• De ROBOT

  AUTOMATISATIE in de apotheek

  Ook het beroep van apotheker staat niet stil. Nieuwe technieken en technologieën die hun oorsprong vinden in de industrie worden nu ook op kleinere schaal mogelijk en toegepast.Een mooi voorbeeld hiervan is de automatisering. Tijdens de recente verbouwing van onze apotheek hebben we de uitdaging aangegaan om deze nieuwe techniek in onze zaak te implementeren. De klassieke ladenzuilen voor de opslag van geneesmiddelen werden vervangen door een robot: een grote constructie opgebouwd uit een aluminiumframe waarin symmetrisch aan twee zijden een groot aantal glazen legborden werden geplaatst. Te midden daarvan zweeft er een ‘hightech’ robotarm die de producthandling doet. Het geheel is ruim 8 meter lang en biedt plaats aan ruim 10.000 verpakkingen.

  TIJD en WERK besparend 

  De bestellingen van de groothandel komen aan in de apotheek en krijgen automatisch de meest ideale plaats toegewezen door de robot, rekening houdend met de afmetingen van de verpakking. Bij het afleveren van producten aan de toonbank wordt door de apotheker via de computer de instructie gegeven om de producten uit de robot te halen. Via een transportsysteem bereiken de gevraagde producten het betreffende verkooppunt. Deze efficiënte manier van werken is sterk tijd en werk besparend. Het bestellen van producten, het inruimen in de robot en het ophalen van de producten gebeurt nu voor een groot deel automatisch.

  Deze doorgedreven vorm van automatisatie biedt de apotheker meer ruimte en tijd om zich meer met de essentie van zijn beroep bezig te houden: de apotheker als raadgever en specialist van het geneesmiddel.

  Leave a reply

Photostream