Ouderdomsdiabetes treft steeds meer jongeren

ANTWERPEN 19/02 – Niet alleen vijftigplussers lijden aan diabetes type 2, ook twintigers en dertigers krijgen steeds vaker de ziekte. De stijging gaat hand in hand met de obesitasepidemie.

België ontsnapt niet aan de wereldwijde opmars van diabetes type 2, een van de twee vormen van suikerziekte. Vroeger werden bijna uitsluitend vijftigplussers getroffen door type 2, waardoor men van ‘ouderdomsdiabetes’ sprak. Vandaag mogen we die term opbergen. ‘Er zijn nu ook twintigers en dertigers met type 2, wat we vijftien jaar geleden nauwelijks zagen’, zegt Christophe De Block, de voorzitter van de Diabetes Liga en diabetoloog aan het UZ Antwerpen.

Een ongezonde levensstijl is de reden waarom ook jongere mensen getroffen worden door type 2. Het UZ Antwerpen deed onlangs een veelzeggende screening bij mensen van verschillende leeftijden. 1.241 mensen met overgewicht of obesitas van wie niet geweten was of ze diabetes hadden, werden getest. Twaalf procent bleek aan type 2 te lijden, terwijl 47 procent in een voorstadium zat. Er bestaan geen exacte cijfers over het totaal aantal Belgen met suikerziekte, maar dat het aantal stijgt, is zeker. In de nationale gezondheidsenquête van 2013 gaf 5,4 procent van de ondervraagden aan diabetes te hebben, twee keer zoveel als in 1997. De percentages zijn een onderschatting, want een grote groep weet niet dat ze de ziekte heeft, zegt de Diabetes Liga en bewijst ook de screening.

‘Als we bij de diabetici ook nog eens de mensen tellen die in een voorstadium zitten, dan praten we over 10 tot 15 procent van de totale bevolking’, zegt De Block. Dat zijn meer dan een miljoen mensen die zich zorgen moeten maken.

Leave a reply