Hooikoorts

De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.

De invloed van het weer

De precieze bloeiperiode van de verschillende bomen, grassen en planten is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Zo kan een warme winter tot gevolg hebben dat de hooikoortsperiode eerder begint. Het weer heeft niet alleen invloed op het moment van bloeien, maar ook op de hoeveelheid pollen die door de lucht zweven. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen daarentegen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld!

Hooikoortsklachten treden op in de bloeitijd van grassen, bomen en onkruiden. De meeste hooikoortsklachten worden veroorzaakt door de:

Els en hazelaar

Elzen  zijn één van de vroegst bloeiende bomen, en zijn te herkennen aan de zwarte schors die in veel gevallen een gescheurd aanzien heeft. Elzen komen met name voor op drassige plaatsen en langs waterkanten. Als de els bloeit, hangen er katjes aan de takken die stuifmeel produceren. Dit komt met name voor in maart.
Hazelaars  bloeien vroeg: halverwege maart worden de meeste pollen geproduceerd. De hazelaar komt met name voor in loofbossen en aan bosranden.

Berk

Berken zorgen doorgaans voor de eerste verschijnselen van hooikoorts. Een berk is eenvoudig te herkennen aan de witte stam en takken. In Nederland groeien berken voornamelijk op de zandgronden in de oostelijke helft van het land, maar ook zijn ze vaak geplant in diverse parken, tuinen en straten. Als de berken bloeien, hangen er aan het einde van de takken gele katjes van ongeveer 5 centimeter lengte, waaruit door de wind het stuifmeel wordt geblazen. Veel mensen zijn allergisch voor berkenpollen.

Grassen

Gras is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. Gras is in Vlaanderen overal aanwezig; in weilanden, langs wegen, dijken, spoorwegen en uiteraard op (aangelegde) grasvelden. Van de circa 100 verschillende soorten gras in Vlaanderen, veroorzaken er 25 de verschijnselen van hooikoorts. Dit gras bloeit ruwweg tussen begin mei en half juli. Sommige soorten bloeien vroeg (vanaf begin mei), andere bloeien pas in juli.

Bijvoet (onkruid)

Bijvoet is net als de berk en de grassen één van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts. Bijvoet is een kruid dat met name te vinden is aan weg- en waterkanten, langs spoorlijnen en op braakliggend terrein. De plant kan ruim een meter hoog worden en is te herkennen aan de rijke vertakkingen en de kleine gele bloemen. Bijvoet bloeit laat in de zomer, met augustus als piekperiode. De bloeiperiode van de bijvoet sluit voor veel mensen de hooikoortsperiode af.

Leave a reply